Man dömd till livstid efter dödsskjutning i Ulvsunda – även 14-åring anses vara gärningsman

Susanne Nilsson
Solna tingsrätt. Foto: Carl Johan Erikson

En 20-årig man dömdes på torsdagen till livstids fängelse för mord på en annan man i Ulvsunda i västra Stockholm i somras. Även en 14-årig pojke anses vara gärningsman, han är dock inte straffmyndig och får därför ingen påföljd.

Händelsen inträffade i juli i år. Gärningsmännen tog sig upp på offrets balkong, krossade en fönsterruta och avlossade totalt 14 skott in i lägenheten. Offret, en 33-årig man, träffades av tre skott och avled av sina skador. Vid brottstillfället fanns mannens två barn i lägenheten.

Anses ha begått mordet gemensamt och i samförstånd

I samband med att 20-åringen åtalades väcktes en så kallad bevistalan mot den 14-åriga pojken.

– En bevistalan är en särskild form av prövning som kan aktualiseras för den som är under 15 år. Resultatet av en bevistalan är att domstolen uttalar om den unge har begått brottet eller inte. Någon påföljd döms inte ut eftersom personen är under 15 år, säger rättens ordförande rådmannen Alexander Nilsson i ett pressmeddelande.

20-åringen och 14-åringen anses ha begått mordet gemensamt och i samförstånd, även om det inte har kunnat avgöras vem som avlossade vapnet. 20-åringen dömdes av Solna tingsrätt till livstids fängelse.

Den mördade mannen ska ha haft kopplingar till både Foxtrot-nätverket och Hells Angels.