Man dömd för bedrägerier – provkörde flera bilar utan att lämna tillbaka dem

Nathalie Wästerlund

En 45-årig man döms nu för flera fall av bedrägeri efter att ha provkört bilar runt om i landet och sedan inte lämnat tillbaka dem. Flera bilar har senare hittats i containrar på väg ut ur landet.

Mannens turné inleddes i april i år då han inledde med att provköra en bil från en bilfirma i Kalmar. Därefter åkte han till Växjö och vidare till fyra olika orter i Stockholm. Han provkörde totalt sex bilar, en på varje ställe, och uppvisade ett falskt körkort. Vid den sjunde bilfirman blev mannen nekad varpå polis tillkallades och han greps.

Uppmanar bilfirmor att vara uppmärksamma

– Jag vill uppmana bilföretagen att vara uppmärksamma på att personen som vill provköra bilen verkligen är den som är på körkortet. I detta fall visade det sig att bilfirmorna hade kontakt vilket har varit en framgångsfaktor. Annars hade säkert fler bilar tillgripits, säger Jessica Florén, utredare vid bedrägerisektionen hos polisen i Region Stockholm, i ett pressmeddelande från polisen.

Erkänner samtliga handlingar

Mannen erkänner samtliga handlingar, men hävdar att han inte minns de specifika händelserna eftersom han varit påverkad av narkotika. Han berättar vidare att han blivit uppsökt av tre för honom främmande män i samband med att han skulle köpa narkotika. Dessa män ska sedan enligt mannen ha tvingat honom att provköra bilarna, annars skulle han bli skyldig männen pengar.

Transportör misstänks för häleri

Tullen hittade i april fyra av bilarna i två containrar i hamnen i Göteborg, på väg ut ur Sverige. Containrarna skulle skickas till Elfenbenskusten. Transportören till containern förhördes och misstänks för häleri. Övriga två bilar anträffades på andra platser. Den 45-årige mannen döms nu för sex fall av bedrägeri och ringa narkotikabrott till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan.