Man dog till följd av strypning – polisman åtalas för vållande till annans död

Nathalie Wästerlund
Foto: Carl Johan Erikson

I november förra året avled en man i Stockholm till följd i samband med ett polisingripande. Polisen åtalas nu för vållande till annans död vid Stockholms tingsrätt.

Mannen ska enligt åklagaren ha avlidit i samband med ett gripande, där mannen blev belagd med handfängsel och därefter pressad mot en trappavsats. Dödsorsaken är enligt åklagaren kvävning samt efterföljande hjärtstopp. En av de två poliserna som grep mannen åtalas nu misstänkt för vållande till annans död.

Händelsen filmades av lastbilschaufför

En del av bevisen mot den åtalade polisen är ett filmklipp som togs av en lastbilschaufför i samband med gripandet. Per Nichols, chefsåklagare på Särskilda åklagarkammaren, säger så här om åtalet till SVT Nyheter:
– Filmen är absolut en viktig del i bevisningen men det är ju ett pussel som läggs av olika bevis. Det är helheten som har gjort att jag åtalar polisen.

Polisen åtalas för vållande till annans död, alternativt för tjänstefel.

Liknelser med fallet George Floyd

Enligt åtalet var mannen som skulle gripas narkotikapåverkad och uppträdde aggressivt. Polisen, som är i 30-årsåldern, ska ha använt sitt ben och sin kroppstyngd för att pressa ned mannen mot en trappavsats.

Flera medier har gjort liknelser vid det kända fallet i USA där amerikanen George Floyd avled i samband med ett polisingripande då poliskonstapeln Derek Chauvin på ett liknande sätt höll ner Floyd, också i handfängsel. I en mycket uppmärksammad rättegång i april förra året dömdes Chauvin till 22 års fängelse för dråp.

Förnekar brott

Polisens försvarsadvokat Tobias Enochson säger till SVT att hans klient helt förnekar brott. Vidare berättar han att två rättsläkare har kommit fram till två olika slutsatser om hur mannen egentligen dog.