Man dog i bil – förare döms

Susanne Nilsson

En man fick i uppdrag att köra en bil med flera passagerare i från Stockholm till Haparanda. Någon gång under resan avled en av passagerarna. Föraren har nu dömts för medhjälp till brott mot griftefriden.

Resan gjordes på natten, medan passagerarna sov. På morgonen upptäckte föraren att en av de medföljande männen hade dött, av vad som senare visade sig vara en opiatöverdos. Han väckte då övriga passagerare som gav honom order om att köra vidare och hitta en plats där den döde mannen kunde dumpas.

Kände sig hotad

Enligt föraren kunde han inte säga emot då han kände sig hotad. Han körde därför in på en skogsväg, där han satt kvar i bilen medan de andra männen bar ut och dumpade kroppen.

Bilföraren åtalades för brott mot griftefriden, men friades av tingsrätten eftersom det inte kunde fastställas när den dumpade mannen hade avlidit. Det fanns heller inget som tydde på att föraren skulle ha hjälpt till att bära den döde från bilen ut i skogen. Att mannen körde bilen med vetskap om vad som skulle hända med den döde mannen räckte enligt tingsrätten inte för att döma honom för brott mot griftefriden.

Döms för medhjälp

Den friande domen överklagades till hovrätten, som höll med tingsrätten om att mannen inte kan dömas för brott mot griftefriden. Hovrätten ansåg däremot att han skulle dömas för medhjälp till brott mot griftefriden, då de påstådda hoten inte varit tillräckligt konkreta för att han ska kunna anses ha befunnit sig i ett nödläge.

Hovrätten dömde mannen till villkorlig dom och dagsböter på totalt 5400 kronor.