Man avslöjade inte en kidnappning som ledde till mord – döms till fängelse

Susanne Nilsson
Malmö tingsrätt dömde mannen till åtta månaders fängelse. Foto: Lars Lydig

En 35-årig man dömdes på torsdagen till fängelse för underlåtenhet att avslöja människorov. Mannen ska ha känt till att en kollega till honom höll en kvinna, som var en före detta kollega till männen, fånge i sin lägenhet.

Kvinnan mördades sedan av mannen som höll henne inlåst, varpå gärningsmannen tog sitt eget liv. 35-åringen åtalades även för underlåtenhet att avslöja mord, men friades på den punkten.

Hittades döda

Kvinnan anmäldes försvunnen den 19 augusti 2021. Dagen därpå ska 35-åringen ha träffat sin kollega utanför hans bostadshus, och då fått information att han höll kvinnan inspärrad i sin lägenhet. På lördagen hittades de båda döda i mannens lägenhet. Gärningsmannen hade skjutit kvinnan och därefter tagit sitt eget liv.

Kände till kollegans planer

35-åringen har i förhör berättat att den döda mannen berättat för honom om sina planer på att kidnappa och pressa kvinnor som var bekanta till männen på pengar, och slutligen mörda dem. 35-åringen tog dock inte kollegans påstådda planer på allvar. Av åtalet framgår dock att han visste att kvinnan var kidnappad, skulle utpressas och även kunde komma att mördas, men ändå inte anmälde detta. 35-åringen åtalades därför för underlåtenhet att avslöja både människorov och mord.

Döms till fängelse

Malmö tingsrätt dömer 35-åringen för underlåtenhet att avslöja människorov, men friar honom för åtalspunkten gällande mord.

”Tingsrätten menar att den bevisning som åklagaren presenterat är så pass stark att han ska dömas för underlåtenhet att avslöja människorov. Däremot är det inte visat att han visste om att kvinnan senare skulle komma att mördas”, skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Straffet bestäms till åtta månaders fängelse.