Man åtalas – kände till kidnappning och mordplaner men anmälde inte

Susanne Nilsson
Åtal väcktes vid Malmö tingsrätt för underlåtenhet att anmäla människorov och underlåtenhet att anmäla mord. Foto: Lars Lydig

En 34-årig man misstänks ha vetat om att hans kvinnliga kollega hade kidnappats och att gärningsmannen planerade att mörda henne. Han anmälde det inte till polisen, och kvinnan blev mycket riktigt mördad. Nu åtalas 34-åringen för underlåtenhet att anmäla människorov samt underlåtenhet att anmäla mord.

Kvinnan kidnappades av en 44-årig man, som tidigare berättat för den nu åtalade 34-åringen om sina planer på att kidnappa och utpressa kvinnor för att kunna betala de stora skulder han hade. Åklagaren hävdar att kvinnans liv sannolikt hade gått att rädda om 34-åringen hade hört av sig till polisen och berättat vad han visste. Därför åtalas han nu för brott.

Anmäldes som försvunnen

Den 33-åriga kvinnan arbetade som ekonomibiträde. Den 20 augusti förra året dök hon inte upp på sitt arbete, inte heller hade hon sjukanmält sig. Detta var inte likt kvinnan, som beskrivs som skötsam. Hon anmäldes som försvunnen, och dagen efter tog sig polisen in i hennes lägenhet. Där hittades ett muskelavslappnande läkemedel, som var utskrivet till en 44-årig man som kvinnan var vän och kollega med.

Hittades döda

Polisen åkte hem till den 44-årige mannen och knackade på, men ingen öppnade och det var tyst från lägenheten. En låssmed tillkallades, och när man två timmar senare tog sig in i lägenheten hittades den försvunna kvinnan och den 44-årige mannen döda. Kvinnan hade bundna händer och silvertejp över munnen och hade skjutits till döds. Mannen hade även skjutit ihjäl sig själv, troligen efter att polisen knackade på hans dörr första gången.

Blev sövd och bunden

Polisen tror att kvinnan kidnappades redan den 18 augusti, alltså två dagar innan hon anmäldes försvunnen. Vad som har hänt under de dygn hon hållits fången är oklart, men fynd som gjorts i gärningsmannens lägenhet tyder på att hon sövts med kloroform och varit bunden. Man har också kunnat se att pengar tagits ut från kvinnans konto efter att hon kidnappades, och att någon försökt ta ett lån i hennes namn.

Kontaktade inte polisen

Under utredningen kom det också fram att gärningsmannen hade haft kontakt med den 34-årige mannen. Han ska ha fått veta att kvinnan var inspärrad i 44-åringens lägenhet samma dag som hon uteblev från sitt arbete, och att hon riskerade att bli mördad. Trots detta kontaktade han inte polisen. Mannen har enligt Aftonbladet sagt i polisförhör att det var dumt av honom att inte ringa polisen. Vidare har han erkänt omständigheterna men förnekat brott, då han inte trodde att 44-åringen skulle gå så långt som att döda kvinnan.

Kan dömas till två års fängelse

34-åringen åtalas nu alltså för underlåtenhet att anmäla människorov samt underlåtenhet att anmäla mord. Åtalspunkterna är relativt ovanliga men har funnits länge, och lagen är tydlig. Den som underlåter att anmäla ett grovt brott, trots att den insett eller borde ha insett att brottet var förestående eller pågående, kan åtalas. Detta om brottet är eller kan misstänkas vara pågående, samt om det kan anmälas utan att anmälaren eller någon annan riskerar att hamna i fara. Brottet ska också vara så långt gånget att det är straffbart. Maxstraffet för underlåtenhet att anmäla brott är två års fängelse.