Man åtalas för 20 år gammalt styckmord

Susanne Nilsson
Åklagare lämnade under fredagen in en stämningsansökan hos Malmö tingsrätt för ett 20 år gammalt mord. Foto: www.domstol.se

På fredagen väcktes åtal mot en man i 40-årsåldern för ett 20 år gammalt styckmord. Det skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande. Fallet gäller en 18-årig kvinna från Malmö som försvann år 2003, och vars huvud sedan hittades i en skog i Skåne.

Mannen som nu åtalas hade haft en relation med den mördade kvinnan innan hon försvann. Han har tidigare varit misstänkt för mordet, men polisen tvingades lägga ner utredningen i brist på bevis. Nu har nya uppgifter framkommit, som lett till att åklagaren kunnat väcka åtal mot mannen.

Huvudet hittades i en skog

Den 18-åriga kvinnan anmäldes försvunnen i januari 2003. Efter att hennes huvud hittades tio månader efter försvinnandet blev den nu åtalade mannen och en annan person misstänkta för mordet. Vid tiden saknades bevis, vilket gjorde att polisen inte kom vidare med utredningen och fallet blev ett så kallat kallt fall.

Stark bevisning mot mannen enligt åklagaren

År 2017 skedde ett genombrott i fallet då en kropp som visade sig vara den försvunna 18-åringens hittades vid ett grävarbete i Staffanstorp. Mordutredningen återupptogs och kvinnans före detta pojkvän häktades i slutet av förra året. Forensiska undersökningar som gjordes av kroppen visade att kvinnan blivit skjuten i halsen, något som enligt åklagaren också bekräftas av vittnesuppgifter.

– Jag anser att uppgifterna från de olika vittnena får gott stöd i den övriga utredningen. Jag bedömer att det finns stark bevisning för vad som hänt. Det finns till exempel en omfattande skriftlig och muntlig bevisning och i slutändan kommer det vara upp till domstolen att bedöma utgången, säger förundersökningsledare Tomas Olvmyr i pressmeddelandet.

Rättegången kommer att hållas i Malmö tingsrätt under vecka 31 till 33.