Mäklare lurade till sig många miljoner – döms till fängelse

Susanne Nilsson
Stockholms tingsrätt. Foto: Ricard Aron Nilsson

En mäklare baserad i Stockholm lurade dödsbon och privatpersoner på många miljoner kronor. På torsdagen dömdes han av Stockholms tingrätt till sex års fängelse.

Mäklaren, en man i 55-årsåldern, dömdes för  grov trolöshet mot huvudman, flera fall av grovt bedrägeri samt urkundsförfalskning och grovt bokföringsbrott. En 75-årig man dömdes i samma mål för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman till fängelse i två år.

Lurade till sig 24 miljoner kronor

Mäklaren har totalt lurat till sig 24 miljoner kronor. Drygt 12 miljoner av dessa kommer från dödsbon där han ansvarade för försäljningen av hus och resten från flera av mannens bekanta. Han har inte kunnat redogöra för var pengarna har tagit vägen. När mäklaren greps hade han sitt pass och 20 000 kronor på sig. Under en matta i hans bil och i en väska hittade polisen en stor mängd kontrakt, samtliga kopplade till de olika bedrägerierna som mannen utförde.

Advokaten smugglade ut brev från häktet

Mäklaren häktades efter gripandet. Under häktningstiden förmådde han sin advokat att smuggla ut ett 15 sidor långt brev till sin fru och ett brev till en kollega på mäklarfirman. I brevet till frun gav han instruktioner om att hon skulle ta hand om dokumenten han gömt, och i brevet till sin kollega erkände han att han använt sig av hennes gamla kunder för att göra fejkaffärer.

Förutom fängelsestraffet döms mäklaren också till näringsförbud i tio år. Han ska även betala skadestånd till flera målsägande.