Mahsa Amini misshandlad till döds av “moralpolisen” – våldsamma demonstrationer i Iran

Nathalie Wästerlund
Protesten på bilden har inget med protesterna i artikeln att göra.

Den 22-åriga Mahsa Amini blev den 14 september gripen av Irans så kallade moralpolis. Orsaken till gripandet var att hon bröt mot Islams klädkod när hon bar sin hijab fel. Nu rasar omvärlden, och händelsen har lett till omfattande demonstrationer i Iran där kvinnor bränner sina slöjor och klipper av sig sitt hår.

Vittnen har berättat om hur Mahsa blev intvingad i en bil som tillhörde moralpolisen. Hon fick utstå en brutal misshandel, och blev sedan körd till polisstationen för att “utbildas”. Hennes skador var så omfattande att hon inledningsvis hamnade i koma, men några dagar efter gripandet så avled hon till följd av sina skador. Polisen i Iran har förnekat att Mahsas död orsakades av misshandeln, men många videos som fått viral spridning vittnar om raka motsatsen. I de officiella dokumenten som myndigheterna har gett ut så står det att dödsorsaken var en hjärtattack, men filmerna, vittnesmålen och hennes blåslagna kropp berättar om ett alternativt händelseförlopp.

Lagar från 70-talet

Kravet på att alla kvinnor i Iran ska täcka håret när de går ut har funnits sedan den islamiska revolutionen år 1979. Då gick Iran från att ha varit en konstitutionell monarki, alltså ett statsskick där statschefen har mycket få befogenheter, till att bli en auktoritär islamisk republik. I och med detta så kom lagarna om kvinnors kroppar, klädsel och sexualitet. Moralpolisen i Iran bildades i början av 90-talet, och har rätt att gripa kvinnor som bryter mot dessa lagar.

Våldsamma protester kräver flera människoliv

Efter Mahsa Aminis död så har protesterna runt om i världen inte låtit vänta på sig. Protesterna i Iran började vid hennes begravning, då kvinnor började ta av sig sina slöjor och ropa olika slagord. Detta spred sig snabbt genom landet, och många och våldsamma demonstrationer äger nu rum i Iran. Myndigheter har svarat genom att skjuta mot demonstranterna, gripa dem och använda tårgas. I nuläget varierar uppgifterna om hur många det är som har avlidit till följd av demonstrationerna, men siffrorna stiger kontinuerligt.