Lööf tar Kristerssons plats i Stora synagogan under minnesdagen – “ingen politisk markering”

Nathalie Wästerlund
Foto: Axel Adolfsson

Normalt sett brukar statsministern bjudas in för att hålla tal i Stora synagogan i Stockholm på Internationella minnesdagen för Förintelsens överlevare. Men i år har inte Ulf Kristersson bjudits in, utan istället kommer Annie Lööf att hålla tal.

Varje år hålls en ceremoni i Stora synagogan i Stockholm, för att hedra minnet av Förintelsens offer. Vanligtvis brukar företrädare från regeringen bjudas in för att hålla tal. Under de senaste två mandatperioderna har den dåvarande statsministern bjudits in, men i år är det inte statsminister Ulf Kristersson, eller någon annan i den nuvarande regeringen, som bjudits in. Istället kommer avgående C-ledaren Annie Lööf att hålla tal.

#Dutoghenneihand

Ulf Kristersson har fått utstå hård kritik för det löftet han gav Förintelseöverlevaren Hédi Fried. Efter att han lovat henne med ett handslag att aldrig samarbeta med Sverigedemokraterna, så blev allmänheten upprörda när han trots allt ingick i en regering med SD. Hashtaggen #dutoghenneihand spreds över sociala medier och i Kristerssons kommentarsfält.

Inte en politisk markering

Statsministern hävdade dock senare att löftet syftade på honom som ledare för Alliansen, och inte handlade om samröre med SD. Lena Posner Körösi, som är ordförande för Judiska Församlingen i Stockholm, poängterar att deras beslut att istället bjuda in Annie Lööf inte är en politisk markering.

Ger Lööf möjligheten att hålla tal som sitt sista framträdande

– Eftersom att de överlevandes organisation är en av organisatörerna så har de tyckt att det har varit väldigt viktigt att låta henne hålla tal som hennes sista framträdande. Hon har varit väldigt tydlig med var hon står och vilka värderingar hon har. Då ville man ge henne det utrymmet, säger Posner Körösi om Annie Lööf till Expressen. Hon berättar vidare att Kristersson troligen kommer att bjudas in till ceremonin nästa år.


Kristersson bjuds förmodligen in nästa år

– Nästa år blir det förmodligen, med stor sannolikhet statsministern. Det här är ingen politisk markering, det tycker jag är jätteviktigt att säga, berättar hon vidare för Expressen. Ulf Kristersson kommer att närvara vid ceremonin, som kommer att hållas den 26 januari. Internationella minnesdagen för Förintelsens offer är den 27e, men eftersom det datumet infaller på sabbaten i år högtidlighålls mässan dagen innan.