Ljudinspelning av förhör från Palme-utredningen ska lämnas ut enligt dom från kammarrätten

Susanne Nilsson

Polismyndigheten måste lämna ut en ljudinspelning från förhör med en man som hörts i utredningen gällande mordet på Olof Palme. Det rapporterar Dagens Juridik, med hänvisning till en dom från kammarrätten.

En man har från Polismyndigheten begärt ut ljudinspelningen i form av allmän handling. Polismyndigheten avslog hans begäran med motiveringen att den tidigare misstänkta personen, som numera är avliden, inte är känd för allmänheten och att hans identitet därför ska omfattas av sekretess.

Polisen hänvisar till tidigare kammarrättsdom

Polismyndigheten hänvisade i sitt beslut till en tidigare dom från kammarrätten där de beslutat att namnet på den så kallade 33-åringen, som varit misstänkt för Palmemordet, ska omfattas av sekretess. Mannen det gäller i det aktuella fallet är mindre välkänd än 33-åringen, och därför anser Polismyndigheten att ljudinspelningen inte kan lämnas ut. Vidare motiverade polisen sitt beslut med att mannen visserligen är avliden, men har närstående kvar i livet.

Kammarrätten beslutade att ljudinspelningen ska lämnas ut

Kammarrätten konstaterar att mannen har en bror kvar i livet, och att sekretessprövningen ska göras i förhållande till den avlidne mannen och hans bror. Vidare konstaterar rätten att den klagande redan fått ut en avskrift i text från ljudinspelningen. Kammarrätten gör bedömningen att varken ljudinspelningen eller den förhörda mannens röst eller tonläge kan anses kränka den frid som ska tillkomma den avlidne, eller uppfattas som sårande för efterlevande närstående. Ljudinspelningen ska därför lämnas ut till personen som begärt det.

”Presumtionen, med beaktande enbart av hänsynen till närstående, blir därför att en uppgift om en avliden som endast indirekt rör en efterlevande som är närstående till den avlidne är offentlig om den inte med fog kan uppfattas som sårande för den efterlevande”, skriver Kammarrätten i sin dom.