Liseberg har tappat en femtedel av sina besökare – dödsolyckan på Gröna Lund orsaken

Nathalie Wästerlund
Gröna Lund öppnade efter dödsolyckan och tappade besökare, samma sak hände i Liseberg. Foto Gröna Lund: Susanne Nilsson

Efter dödsolyckan på Gröna Lund har besökarantalet minskat kraftigt även på systerparken Liseberg i Göteborg. Mårten Westlund, pr- och kommunikationschef på Liseberg, berättar för Göteborgs-Posten (GP) att de tappat omkring 20 procent av sina besökare.

Det var den 25 juni som åkattraktionen Jetline delvis spårade ur, något som Nongrata tidigare rapporterat om. En kvinna omkom och flera skadades allvarligt. Gröna Lund höll stängt i en vecka men har nu öppet som vanligt igen. De vittnar dock om att besökarantalet minskat drastiskt, från upp till 10 000 besökare per dag till runt 2000 besökare per dag.

Besökarna avskräckta

En liknande besökarminskning har skett på Liseberg. Mellan den 26 juni, dagen efter dödsolyckan, och den nionde juli i år var det nästan 20 procent färre som besökte Liseberg jämfört med samma period föregående år. Trots att där inte skett någon olycka under de senaste åren så är många besökare avskräckta. Kanske beror det på att åkattraktionen Lisebergsbanan kommer från samma tillverkare som Jetline – troligast är dock att det är en kombination av flera olika faktorer, resonerar Mårten Westlund.

– Vi ligger lägre än föregående år, och de tre viktigaste orsakerna till det är att det har varit väldigt dåligt väder och en period med mycket stora konserter i stan, vilket gör att hotellpriserna går upp, det tillsammans med olyckan påverkar alla, säger han till GP.

“Såhär kan det ju vara”

Besökstappet behöver dock nödvändigtvis inte innebära en särskilt negativ situation för Liseberg. Mårten menar att antalet besökare alltid fluktuerar upp och ned under en säsong, och han tror att besökarna kommer tillbaka tids nog.

– Det har väl inte påverkat i någon större utsträckning än, det får vi se när vi summerar en längre period. Såhär kan det ju vara, bortsett från olyckan, om man ser till väder och ekonomi. Det går upp och ner under en säsong, säger han till tidningen.