Liga med låtsaspoliser lurade äldre – fem personer gripna

Susanne Nilsson
De falska polislegitimationerna på bilden är från en annan förundersökning och har inte med brottet i artikeln att göra. Foto: Polisen

Fem personer greps i tisdags i Malmöområdet, misstänkta för att ha lurat äldre personer genom att utge sig för att vara poliser.

De gripna är i 25 till 35-årsåldern. De misstänks ha ingått i en liga som lurat äldre människor, genom att antingen ha varit iklädda kläder som liknat polisuniformer eller visat upp polislegitimation.

Många anmälningar om brott mot äldre

I år har polisen fått in minst 600 anmälningar gällande falska poliser som lurat äldre människor. 250 av dessa anmälningar har gjorts i polisregion Syd. De fem som greps i tisdags, fem män och två kvinnor, misstänks ligga bakom minst 15 av de anmälda brotten mot äldre personer. Ligan har fått dem att lämna ut sina bankkort och koder, och därefter tagit ut stora summor pengar från deras konton. De har även stulit smycken från flera av de äldre.

Misstänks för bland annat grovt bedrägeri

De gripna är misstänkta för grovt bedrägeri, försök till grovt bedrägeri, föregivande av allmän ställning och inbrottsstöld. Enligt polisen kommer utredningen att växa. De gripna ska ha gjort sig skyldiga till många fler brott än de 15 som nämnts.

– Det har vi tydliga bevis för och det kan också bli fler än de här fem personerna som kommer kunna lagföras, säger Stefan Larsson vid polisens bedrägerisektion i polisregion Syd till SVT.

Polisen genomförde flera husrannsakningar i samband med tisdagens gripanden, och vissa beslag gjordes.