Levande person dödförklarades

Susanne Nilsson
Socialstyrelsen är den som är ansvarig för att upphäva felaktiga dödförklaringar.

En man i Mölndal upptäckte att hans bankid inte fungerade. Även hans id-handlingar var plötsligt ogiltiga. Till slut framkom den något märkliga förklaringen – han hade blivit dödförklarad.

Det visade sig vara en läkare på vårdcentralen som blandat ihop mannens personnummer med en annan persons, och skickat in en dödförklaring av honom till Skatteverket.

Skärpt sina rutiner

Verksamhetschefen på den aktuella vårdcentralen säger till Göteborgsposten att något liknande aldrig tidigare har inträffat. De ska ha skärpt sina rutiner efter händelsen samt anmält sig själva till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

Inte helt ovanligt med felaktiga dödförklaringar

Det händer då och då att människor felaktigt dödförklaras. Bara i år har Skatteverket registrerat hela 40 dödsfall som visat sig vara felaktiga. I 33 av fallen var det läkares misstag som var orsaken, övriga fall handlade om bedrägerier eller fel hos Skatteverket.

Det är Socialstyrelsen som ogiltigförklarar ett dödsbevis som visar sig vara felaktigt. Det går ganska fort. Längre tid tar det oftast att få id-handlingar och bank-id att återigen bli giltiga.