Lastbilschaufför åtalas – hade 7,6 miljoner förfalskade cigaretter i släpet

Susanne Nilsson
Foto: Tullverket

I ett lastbilssläp som lämnats nära hamnen i Trelleborg hittade tullpersonal 7,6 miljoner cigaretter. Vid en närmare titt upptäcktes det dessutom att cigarettmärkena var förfalskade. Beslaget är det största som gjorts på många år.

Nu åtalas en lasbilschaufför, som greps när han två dagar efter upptäckten kom tillbaka för att hämta släpet. Själv hävdar han att han trodde det var kolbriketter i lasten. Det finns dock flera saker som motbevisar den teorin, till exempel det faktum att avsändarföretaget inte sysslar med kolbriketter utan framställning och försäljning av granulatgödsel.

Mycket som inte stämmer med chaufförens påståenden

När chauffören greps hävdade han att han lämnat släpet i Trelleborg eftersom dragbilen gått sönder och att han varit tvungen att åka till Malmö för att skaffa reservdelar. I lastbilen fanns mycket riktigt en generator, fläktrem samt kvitton på dessa. Det är dock andra saker som inte stämmer. Namnet på företaget som ska ta emot lasten existerar inte, och företaget som ligger på den angivna adressen uppger att de aldrig haft något med det lettiska avsändarföretaget att göra.

Största cigarettbeslaget på länge

Beslaget av cigaretter är det största på länge.

– Det här är ett av de största cigarettbeslagen vi gjort på mycket länge. Jag kan bara minnas ett större beslag i vårt område och det var många år sedan, säger Oscar Lindvall, biträdande chef för Tullverkets kontrollavdelning i södra Sverige, i ett pressmeddelande.


Lastbilschauffören åtalas nu för grov olovlig förflyttning av punktskattepliktiga varor. Om han döms riskerar han ett flerårigt fängelsestraff.