Lasse Berghagen är död – blev 78 år gammal

Susanne Nilsson
Foto: Daniel Åhs Karlsson - Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7031456

En av sveriges mest folkkära artister, Lasse Berghagen, har dött. Han somnade in på sjukhus på torsdagsförmiddagen efter en tids sjukdom, 78 år gammal.

Berghagen drabbades i somras av hjärtproblem. I september genomgick han en operation och låg nedsövd i flera veckor efteråt. Han har sedan dess vårdats på sjukhus.

”Lars Berghagen, vår Larsan, har i dag stilla somnat in efter en längre tids sjukdom. Som vi tidigare berättat genomgick han en hjärtklaffsoperation i september som kroppen aldrig återhämtade sig ifrån”, skriver familjen i ett mejl till TT.

Blev upptäckt som 19-åring

Lasse Berghagen föddes i Enskede i Stockholm den 13 maj 1945. Som 19-åring upptäcktes han av en skivproducent när han sjöng på en NTO-fest i Enköping, och året efter gav han ut sin första skiva. År 1969 skrev han låten “Teddybjörnen Fredriksson”, som kom att bli något av hans signaturmelodi. Berghagen har haft många hits på Svensktoppen genom åren och medverkat i ett antal revyer, musikaler, TV-program och filmer. Han har också gett ut flera barnböcker och en diktsamling.

Lasse Berghagen sörjs närmast av hustrun Eva Berghagen och döttrarna Malin Berghagen, som han fick tillsammans med Barbro “Lill-Babs” Svensson, och Maria Berghagen Enander.