Langare tagen på bar gärning – sålde sprit till minderåriga från sin bostad på Fridhemsplan

Nathalie Wästerlund

Flera gärningsmän har gripits i samband med illegal försäljning av alkohol till minderåriga. Detta uppdagades efter att polisen sett misstänkt aktivitet i samband med sitt brottsförebyggande arbete.

I samband med att polisen i Stockholm bedrev brottsförebyggande arbete vid Fridhemsplan så iakttog de hur flera unga flickor gjorde snabba besök vid entrén till en bostad. Detta verkade suspekt, och efter ett samtal med flickorna så kom det fram att de köpt alkohol på adressen. Polisen fattade beslut om husrannsakan efter sitt initiala utredningsarbete.

Flera personer gripna

På platsen hittades över 100 liter starksprit, kontanter, dyra märkeskläder och en större mängd narkotika. Gärningsmannen, som från början bara misstänktes för brott mot alkohollagen, greps på platsen. Senare greps ytterligare flera personer i ärendet. Samtliga är misstänkta för narkotikabrott och brott kopplade till alkohollagen, eftersom polisen misstänker att de förvärvat narkotika för att sälja detta vidare.

Illegal försäljning vanligt på sociala medier

I en artikel på polisens hemsida berättar kommunpolis Ola Åkesson att de är medvetna om att unga ofta erbjuds köpa narkotika och alkohol via sociala medier. “Försäljningen är troligtvis omfattande via olika appar” säger han. Polisen uppmanar allmänheten att tipsa om misstänkt försäljning på nätet, eftersom detta ofta är svårt för polisen att komma åt.

Greps på bar gärning

– Här lyckades polispersonal observera hur försäljningen skedde mer eller mindre mitt framför dem, gärningsmannen greps på bar gärning och försäljningen kunde stoppas. Det är mycket glädjande att vi lyckats få bort en stor mängd alkohol och narkotika från gatan som troligen hade hamnat hos olika ungdomar i Stockholmsområdet, fortsätter Åkesson.