Långa köer när H&M öppnade i Ukraina

Jannik Svensson
Kön ringlade sig lång när HM öppnade sin butik igen i Ukraina. Foto: Jannik Svensson

När Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina inleddes den 24 februari 2022 valde flera internationella kedjor att stänga ner sin verksamhet i landet, däribland H&M. Men nu när livet i Kyiv i mångt och mycket börjat återgå till det normala, öppnar allt fler igen. 

I torsdags öppnade de två första H&M-butikerna i Ukraina återigen upp dörrarna och succén var ett faktum. Utanför väntade nämligen långa köer av köpsugna ukrainare.

40 meter lång kö

När Nongratas reporter anlände till H&M i köpcentret Respublika på lördagskvällen sträckte sig kön till butiken ungefär 40 meter. I kön träffar vi Dariia som är på besök i Kyiv. Hon är glad att H&M är tillbaka i Ukraina.

Dariia (till höger) besökte H&M i Respublika under lördagskvällen tillsammans med sin vän. Foto: Jannik Svensson

– Det har ju varit stängt sedan början av kriget och nu är många nyfikna. Vi är många som saknar deras utbud, säger Dariia.

Vad är det som gör H&M attraktivt?

– De har snygga basplagg till bra priser.

Var hörde du om öppningen?

– Jag såg det på Instagram, och på TikTok. Alla pratar om det just nu.

Besökte du H&M i Ukraina före kriget?

– Där jag kommer ifrån finns inte H&M så idag är första gången i Ukraina. Annars har jag bara besökt butikerna utomlands.

Butikschef får inte uttala sig

Väl inne i butiken frågar vi efter butikschefen. En av de många ordningsvakterna i butiken eskorterar oss till butikschefen, som säger att hon inte vill ge en kommentar, men som ändå svarar på Nongratas frågor.

Jag vill bara fråga allmänt hur allt har gått med öppningen och så.

– Vi i personalen får inte svara på frågor till journalister. Du måste gå in på vår hemsida och leta upp vår presstalesperson.

Okej. Hur många butiker har ni i Ukraina nu?

– Två stycken, här i Kyiv, som öppnade den 9 november.

Jannik Svensson är chefredaktör och ansvarig utgivare på Nongrata.