Läkare förgiftade patienters dropp – beskrivs som “medicinsk terrorist”

Nathalie Wästerlund

En läkare i Texas, USA, har gripits som misstänkt för att ha blandat i gift i droppåsar. Hittills har man konstaterat att han har orsakat ett dödsfall och allvarliga komplikationer hos elva andra offer.

Läkaren heter Raynaldo Rivera Ortiz, och greps den 15 september, en vecka efter att hans läkarlicens drogs in. Han sitter i nuläget häktad utan borgenssumma. Ortizs kollega, Melanie Kaspar, tog hem en droppåse för att återhämta sig snabbare efter att ha varit sjuk. Men påsen hon tog med sig var en av de som Ortiz hade kontaminerat med läkemedel, och direkt efter att Kaspar använt sig av droppet så avled hon. Obduktionen visade på att hon hade dödliga mängder Bupivakain i kroppen, ett läkemedel som används för långvarig lokalanestesi. Läkemedlet används bland annat för bedövning under förlossningar, så kallad epiduralbedövning.

Fångad på övervakningskameror

Ortiz blev påkommen efter att man kunnat se på övervakningskameror hur han fifflat med droppåsar utanför ett operationsrum. I videon ser man hur han tittar sig omkring som för att försäkra sig om att han är ensam i korridoren, och lägger sedan in droppåsen i ett skåp där de normalt sätt förvaras.

Tidigare dömd för att ha skjutit en hund

Den här händelsen var inte Ortiz första klammeri med rättvisan. 2015 blev han dömd för att ha skjutit sin grannes hund, och han har även varit misstänkt för att ha misshandlat minst två kvinnor.