Kvinna mördade sin kollega – döms till 16 års fängelse

Susanne Nilsson
Attunda tingsrätt dömde en kvinna som mördat sin vän och arbetskollega Marlin (bilden).Foto: Carl Johan Eriksson / Privat

I april i år dödade en 45-årig kvinna sin kvinnliga arbetskamrat och vän med kniv och hammare. Nu döms hon till 16 års fängelse för mord.

Händelsen utspelade sig på en parkeringsplats i Bro utanför Stockholm. En morgon när offret var på väg till sin bil för att åka till jobbet attackerades hon brutalt.

Var arbetskamrater och vänner

De båda kvinnorna hade känt varandra i 18 år. De var både arbetskamrater och vänner. Den nu dömda kvinnan hade dock under en tid misstänkt att hennes kollega försökte få ett jobb som hon själv ville ha. Kvinnornas chef hade förklarat att detta inte stämde, men 45-åringen trodde inte på chefen.

Ville hämnas

45-åringen har erkänt att hon dödat sin kollega och vän. Hon hävdar dock att det inte var meningen utan att hon endast ville hämnas genom att hota eller skada henne. Tingsrättens bedömning är att hon hade uppsåt att döda, och hon döms därför för mord.

Led av en allvarligt psykisk störning

Under den rättspsykiatriska undersökningen som gjordes av 45-åringen i anslutning till tingsrättsprocessen, kom man fram till att hon led av en allvarlig psykisk störning vid brottstillfället. Störningen anses dock inte kvarstå, vilket gör att hon kan dömas till fängelse istället för rättspsykiatrisk vård.

– Trots att kvinnan begick brottet under påverkan av en allvarlig psykisk störning ska hon dömas till fängelse eftersom det finns synnerliga skäl för detta p.g.a. brottets höga straffvärde och kvinnans begränsade behov av psykiatrisk vård, säger rättens ordförande, chefsrådmannen Lennart Christianson, i ett pressmeddelande.

Ska betala skadestånd

Utöver det 16-åriga fängelsestraffet ska den dömda kvinnan även betala skadestånd till offrets mamma och barn på 60 000 kronor vardera. Hon ska även stå för begravningskostnaderna. Om den dömde tänker överklaga domen är ännu inte bestämt.