Kvinna ihjälskjuten i USA, motivet: hon hade hängt upp en Pride-flagga

Nathalie Wästerlund

En kvinna i USA har skjutits till döds av en man efter att han försökt riva ned en prideflagga som hon dekorerat sin butik med. Gärningsmannen sköts ihjäl av polisen i samband med att de försökte gripa honom.

Polisen i Kalifornien, USA, larmades under fredagskvällen angående en skadad kvinna som hittats i en butik i samhället Cedar Glen. När polisen anlände till platsen hittades den 66-åriga kvinnliga butiksägaren ihjälskjuten på golvet. Gärningsmannen påträffades snabbt i närheten och sköts ihjäl av polisen när han försökte fly platsen. Enligt polisen var han fortfarande beväpnad när de konfronterade honom.

”Ett möte med dödligt våld inträffade och den misstänkte förklarades död”, uppger polisen i ett uttalande, enligt BBC.

Nedsättande anmärkningar

Motivet bakom mordet ska enligt den lokala polisen vara att kvinnan hängt upp en prideflagga utanför sin butik. Gärningsmannen har uttryckt att han inte delat dessa värderingar och gjort “nedsättande anmärkningar” om prideflaggan, varefter han öppnade eld mot butiksägaren. Hon avled på plats av skottskadorna.

“En sann allierad”

Regissören och skådespelaren Paul Feig, som var en god vän till kvinnan, lade ut ett inlägg på Instagram och hyllade sin avlidna vän.

“Vår underbara vän mördades igår i sin butik i Lake Arrowhead av en 27-årig man som inte gillade att hon hade en stor prideflagga hängande utanför sin butik. Han slet ner den och när hon konfronterade honom med det sköt han och dödade henne. Vi är alla förkrossade för hennes man och hennes familjs skull, och för hbtq-gemenskapen, för vilken Lauri var en så sann allierad”, skriver han under inlägget.

Hbtq-personer i sorg

Flera tusen personer uttrycker sina kondoleanser och sin frustration över händelsen i hans kommentarsfält. Flera lokala hbtq-föreningar fördömer också brottet.

”Intoleransen måste få ett slut. Alla som använder kränkande språk mot hbtq-gemenskapen måste förstå att ord spelar roll, att deras ord kan användas för att inspirera till våld mot oskyldiga älskande människor”, skriver han vidare i sin Instagram-post.