Kvinna hotade expojkvän och tände eld på hans lägenhet – döms till fängelse

Susanne Nilsson
Bilder från pojkvännens lägenhet efter att elden, som den nu dömda kvinnan anlagt, släckts. Foto: Polisen

En man och en kvinna gjorde slut efter flera års förhållande. Efter uppbrottet ringde kvinnan flera hotfulla samtal till mannen, där hon bland annat hotade att mörda honom. Drygt en månad senare brann det både utanför och i mannens lägenhet. Nu har kvinnan dömts för olaga hot och mordbrand.

Mannen spelade in samtal mellan honom och kvinnan efter att relationen tog slut. I ett av samtalen ska hon, enligt Göteborgsposten, ha sagt “Jag kommer hugga dig, jag är inte rädd för att hugga dig, jag är inte rädd för att åka in. Jag kommer mörda dig”. Hon ska också ha hotat med att tända eld på hans lägenhet.

Granne upptäckte brand utanför mannens lägenhet

Det var en av mannens grannar som upptäckte att det brann i en dörrmatta som låg utanför hans lägenhetsdörr. Grannen larmade och stampade sedan på den brinnande mattan tills elden slocknade. Polis och räddningstjänst kom till platsen och upptäckte då att det brann även inne i lägenheten. Det snabba agerande hindrade spridning.

Kvinnan misstänkt för tidigare mordbrand

Under utredningen gällande branden i mannens bostad kom det fram att det redan fanns misstankar om mordbrand riktade mot kvinnan. Detta efter att det en natt några månader tidigare brunnit även i hennes lägenhet. Vid det tillfället hade brännbar vätska hällts på en soffa som sedan tänts på, vilket ledde till en fullt utvecklad brand som riskerade att sprida sig. Kvinnan själv var inte hemma vid brandtillfället, enligt henne själv var hon ute på en nattlig promenad.

Granne såg kvinnan utanför mannens hus

Grannen som larmade om branden i mannens lägenhet hade sett kvinnan utanför huset precis innan han upptäckte branden utanför dörren. Kvinnan medgav att hon varit där, men hävdade att hon bara skulle hämta en jacka hos mannen. Att branden inne i lägenheten kunde släckas och inte hann sprida sig berodde på att den upptäcktes så snabbt.

Dömdes till fängelse

Tingsrätten ansåg att bevisningen mot kvinnan var god, och att det är ställt utom rimligt tvivel att det är hon som ensam har anlagt bränderna. Hon dömdes för olaga hot, mordbrand och grov mordbrand och påföljden blev fängelse i sju år och tre månader.