Kvinna dömd till livstids fängelse för mord och mordförsök på sina barn

Susanne Nilsson
Attunda tingsrätt. Foto: Carl Johan Erikson

En 44-årig kvinna som dödade sin dotter och försökte döda sin son dömdes på onsdagen till livstids fängelse. Händelsen skedde i familjens hem i Vallentuna den 8 september förra året, då kvinnan attackerade båda sina barn med kniv.

Den 13-åriga dottern avled av sina skador, men den tioåriga sonen överlevde. Svårt skadad och chockad lyckades han ta sig ut ur huset och söka hjälp hos grannar. När polisen kom till platsen hittades dottern död och mamman skadad.

”Tingsrätten har bedömt att det är ställt utom rimligt tvivel att kvinnan dödade dottern och försökte att döda sonen”, skriver Attunda tingsrätt i sin dom.

Någon annan påföljd än livstids fängelse var inte aktuell

Kvinnan har förnekat brott och sagt att hon har diffusa minnen från den aktuella dagen. Polisen hittade dock ett brev på köksbordet, där kvinnan skrivit att hon tänkte döda barnen och sedan ta sitt eget liv. En rättspsykiatrisk undersökning visar att kvinnan inte lider av någon allvarlig psykisk störning, och inte heller gjorde det vid brottstillfället. Hon döms därför till livstids fängelse.

– Barnen har utsatts för brott i sitt hem, där de borde ha varit trygga. Den vuxne som de har varit utlämnade till för sin omsorg har utsatt dem för våld. När det gäller sonen har det varit tal om ett utdraget händelseförlopp, med flera skrämmande moment. Gärningen har inneburit ett svårt lidande för honom. Med tanke på brottens allvar och vad som framgått om kvinnans psykiska tillstånd kan någon annan påföljd än fängelse på livstid inte komma i fråga, säger rättens ordförande Malin Käll i ett pressmeddelande.