Kvinna dömd för stalking av Kent-medlem – bröt kontaktförbud 171 gånger på ett halvår

Nathalie Wästerlund
Svea hovrätt fastställde tingsrättens beslut där kvinnan dömdes till sluten rättspsykiatrisk vård. Foto: wiki commons

Efter att ha stalkat en bandmedlem från rockbandet Kent och bland annat brutit mot ett kontaktförbud 171 gånger så döms nu en kvinna till rättspsykiatrisk vård. Hon påstod bland annat att mannen “var en demon”.

Kvinnan, som är i 40-årsåldern, ska upprepade gånger ha närmat sig bandmedlemmen på “ett oönskat sätt”. Enligt medlemmen själv började det 2013 när kvinnan sökte upp honom och försökte få kontakt. Skivbolaget undersökte då vem kvinnan var och det kom fram att hon vid den tiden satt på rättspsyk vilket gjorde dem ännu mer oroliga. Nästa kontakt ägde inte rum förrän i början av 2022 då han började få mail och meddelanden på Messenger från kvinnan.

“Han är en demon”

“Meddelandena var helt sjuka och innehöll påståenden om att hon var gravid med hans barn, att hon hade fått missfall och att han var en demon”, framgår det av domen. Sedan började kvinnan dyka upp utanför hans hus med jämna mellanrum. Efter detta ska både bandmedlemmen och hans familj börjat bli oroliga och mer försiktiga. Även familjen till en annan bandmedlem ska ha blivit trakasserade i sitt hem.

Bröt kontaktförbudet 171 gånger

I början av juni förra året delgavs hon slutligen ett kontaktförbud som innebar att hon inte fick besöka, kontakta eller följa efter målsäganden. Men detta stoppade inte kvinnan – tingsrätten bedömer att hon överträtt kontaktförbudet hela 171 gånger under en period på ett drygt halvår. Tingsrätten yrkade på rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Hon är även skyldig att betala skadestånd till flera målsägande.

Risken för våldsanvändning bedöms vara hög

 “Den olaga förföljelsen påbörjades inom ett par månader från det att Elin Ahlander släpptes efter flera års psykiatrisk tvångsvård enligt LPT i slutet av 2021 … Risken för framtida våldsanvändning har bedömts som hög och för allvarlig våldsanvändning som medelhög. Tingsrätten anser därför att den rättspsykiatriska vården ska förenas med särskild utskrivningsprövning”, framgår det av domen. Domen överklagades senare till hovrätten som nu fastställt domen i påföljdsdelen.