Kvinna dömd för sin egen kidnappning – rymde till sin ex-pojkvän

Nathalie Wästerlund

Den andra november 2016 försvann plötsligt 34-åriga Sherri Papini på en joggingtur i Redding, Kalifornien. Tre veckor senare dök hon plötsligt upp drygt 24 mil hemifrån, skadad och utmärglad. Hon hävdade först att två latinska kvinnor hade hållit henne fången, men nu har Sherri istället dömts för att ha fejkat sin egen kidnappning.

När Sherri inte kom hem efter sin joggingtur, och inte heller hade hämtat barnen i skolan, så fattade hennes man, Keith Papini, snabbt misstankar. När han inte fick tag i sin fru anmälde han henne saknad till polisen. Sökinsatser drog snabbt igång, och både polis och frivilliga hjälpte till att finkamma hela området kring där Sherri sist sågs. Hennes familj utlyste en belöning på 50 000 dollar till den som kom med information som kunde leda till att hitta henne, men inga framsteg skedde under de tre veckorna som Sherri var saknad.

DNA avslöjade hennes lögner

När hon till slut hittades så var hon i dåligt skick. Hon var blåslagen, hade fått håret avklippt, och vägde knappa 40 kilo. Till en början så vårdades hon på sjukhus för sina skador, men återförenades senare med sin man och sina barn igen. Inledningsvis så gick polisen ut med att man letade efter två beväpnade latinska kvinnor i en mörk SUV, enligt Sherris vittnesmål. Även FBI hjälpte till i sökandet. Men inga gärningskvinnor hittades, och sökandet kallnade långsamt. Men när man i början av 2022 tog DNA från hennes kläder, så matchade det istället hennes ex-pojkvän James Reyes.

Iscensatte sin egen kidnappning för att spendera tid med ex-pojkvännen

När man förhörde honom så kunde han berätta att Sherri hade varit med honom under de tre veckor som hon hade varit “kidnappad”. Den tredje mars 2022 blev Sherri gripen av FBI, misstänkt för att ha iscensatt sin egen kidnappning för att spendera tid med sitt ex, och för att ha ljugit för polisen samt FBI. Sex veckor efter gripandet lämnade hon in ett skriftligt erkännande, och i september i år så dömdes den nu 40-åriga Sherri Papini till 18 månader i fängelse och ska betala drygt 3 miljoner i böter.