Kvinna dödförklarades på sjukhuset – väcktes till liv och knackade inifrån kistan under vakan

Nathalie Wästerlund

Vänner och familj till en avliden kvinna i Ecuador befann sig på en begravningsbyrå för att hålla i en vaka. Plötsligt hörde de knackningar komma från kistan – det visade sig att kvinnan inte alls var död.

Den 76-åriga kvinnan hade blivit inlagd på sjukhus i staden Babahoyo, Ecuador, med en befarad stroke och hjärtstillestånd. Hon svarade inte på återupplivningsförsöken vilket medförde att en läkare dödförklarade henne och överlämnade identitetshandlingar och dödsintyg till familjen.

​​– Vi var ungefär 20 personer. Efter ungefär fem timmar av vakan, började kistan ge ifrån sig ljud. Min mamma var inlindad i lakan och slog mot kistan, och när vi närmade oss kunde vi se att hon andades tungt, säger sonen Gilbert Balberán till lokala medier. Kvinnans dotter berättar att de alla blev livrädda när de började höra knackningarna inifrån kistan.

Vårdas på samma sjukhus där hon “dog”

En ambulans tillkallades snabbt. Kvinnan togs tillbaka till samma sjukhus som hon några dagar tidigare dödförklarats på och lades in på intensivvårdsavdelningen. Hennes tillstånd beskrivs som allvarligt, och sonen uppger att de inte är hoppfulla kring hennes chanser att överleva.

Ecuadors hälsodepartement utreder just nu läkarna som varit involverade i kvinnans vård. En kommitté har bildats för att titta närmare på hur sjukhuset utfärdar dödsattester.