“Kungen och Prinsen” överklagar till HD – “Kungen” hävdar jävsituation

Susanne Nilsson

Före detta advokaterna Ekrem “Kungen” Güngör och Amir “Prinsen” Amdouni dömdes av tingsrätten till sex respektive fyra års fängelse, domar som fastställdes av hovrätten i oktober. Nu har båda två överklagat till Högsta domstolen.

Amdouni, som dömdes för brott mot yppandeförbud samt medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott, vill frikännas från den senare åtalspunkten. Güngör, som dömdes för medhjälp till stämpling till mord, hävdar att ett av hovrättsråden var jävig. Han vill därför i första hand att målet mot honom ska prövas igen i hovrätten.

Gillade inlägg på Linkedin

Påståendet om jäv kommer ifrån att ett hovrättsråd ska ha gillat ett inlägg på Linkedin, där det länkas till en artikel om de före detta advokaterna. Artikeln handlar om de polisuppgifter de båda ska ha läckt till gängkriminella. Enligt Güngörs advokat Slobodan Jovicic har hovrättsrådet ”synbarligen tagit ställning i en central fråga för målets utgång” redan innan det togs upp i hovrätten. På grund av den påstådda jävsituationen anser Güngör och hans försvarare alltså att hovrättsdomen ska avslås och att målet ska tas upp av samma instans igen. Om de nekas detta vill de att Högsta domstolen lämnar prövningstillstånd och frikänner Güngör ellet åtminstone sänker hans straff.