Kunde inte ta abortpiller i tid på grund av pandemin – döms till flera år i fängelse

Nathalie Wästerlund

En 44-årig kvinna har dömts till drygt två år i fängelse efter att hon tagit ett abortpiller för sent. Detta trots att hon inte haft möjlighet att uppsöka läkare på grund av pandemin.

Den 44-åriga kvinnan fick hem abortpiller med post, ett system som sattes i bruk under coronapandemin. Dessa piller är tillåtna att bruka upp till den tionde graviditetsveckan. Under förhandlingarna ska kvinnan enligt brittiska The Guardian ha erkänt att hon varit medveten om att hon gått över vecka tio, men inte vetat hur långt gången graviditeten var då hon på grund av pandemin inte kunnat uppsöka läkare.

Abort både lagligt och olagligt

Trots detta döms nu kvinnan till 28 månader i fängelse. Hälften av straffet ska avtjänas i fängelse och resten omvandlas till villkorlig dom. Domen är baserad på en lagstiftning från 1861 som berör “brott mot personer” och som innefattar bland annat mord, mordförsök och misshandel. I Storbritannien är abort i sig inte ett brott. Abortpiller används för att avbryta en graviditet upp till vecka tio och kan i vissa fall intas i hemmet. Abortlagen som implementerades 1967 ger läkare ett rättsligt försvar att utföra aborter, men trots detta är de fortfarande förbjudna enligt “Offences Against the Person”-lagen.

Allvarliga moderna implikationer

– Fallet visar på att misslyckandet med att ta itu med detta har fått allvarliga moderna implikationer. I ljuset av upprepade attacker mot kvinnors rättigheter och bristen på medkänsla i detta fall så har det aldrig varit mer brådskande att se till att det är formell mänsklig rättighet för alla kvinnor i Storbritannien att få tillgång till en säker, laglig och lokal abort om hon så vill, säger Labourparlamentarikern Stella Creasy i ett uttalande enligt The Guardian.