En ny tidning har startat, Kriminalvårdsmagasinet. Enligt deras hemsida vill de ”… granska, föra debatt samt ge anhöriga och allmänheten förståelse och större insyn i en av Sveriges största myndigheter.” Om de kan lyckas, så är det något som behövs.
Kriminalvården har under en längre tid haft stora problem med allt från överbeläggningar till hög personalomsättning och en, enligt vissa före detta kriminalvårdare, toxisk personalkultur. Polisen blir alltmer effektiva i sitt arbete, vilket leder till att fångpopulationen ökar markant. I mars 2025 uppgav Kriminalvården att det fanns omkring 11 000 platser i häkte och anstalt, nästan en fördubbling jämfört med för några år sedan. Och till 2034 beräknas antalet uppgå till 29 000.
Korruption och mobbning
Insyn i fängelser och häkten är av naturliga skäl begränsade, men frågan är om det inte är för begränsat. Uppgifter om korruption och mobbning bland personalen kommer alltför ofta till ytan. Intagna ges ingen meningsfull sysselsättning, det har blivit mer förvaring än rehabilitering. Den före detta kriminalvårdaren Fanny Klang, beskriver i sin bok ”Sluten anstalt”, många av de problem som Kriminalvården idag måste hantera.
Spelar en viktig roll
Just denna myndighet spelar en extra viktig roll i samhället. Det handlar inte bara om att straffa de som bryter mot lagen, utan lika mycket om att se till att de som låses in inte återfaller efter frigivning. Återfall kostar samhället miljarder kronor, i allt från kostnader för rättsprocesser till fortsatt inlåsning. För att inte tala om alla nya brottsoffer som kommer av att de intagna inte rehabiliteras.
Kan spela en viktig roll
En tidning som granskar Kriminalvården och därigenom kanske kan få dem att styra upp sin verksamhet till det bättre, borde alltså vara av godo. Frågan är om de lyckas, det är uppförsbacke. Kriminalvården kommer garanterat att kämpa emot. Men att just denna myndighet behöver granskas, det borde nog de flesta vara överens om.