Kriminalvårdare misslyckades med alkolåset i jobbilen – lät kollega blåsa och tog sedan över ratten

Nathalie Wästerlund

En kriminalvårdare straffas nu med 15 dagars löneavdrag efter att ha transporterat en person och sina kollegor medan han var alkoholpåverkad. Han ska ha låtit kollegan blåsa i alkolåset, varefter han själv satt sig bakom ratten.

Enligt egen utsago hämtade han ut nycklarna till bilen vid tretiden på natten. Hans kollegor var trötta och han tog därför på sig att köra bilen själv. När uppdraget var slutfört berättade den bilansvarige att bilens alkomätare gett utslag. Av händelseloggen framgår att det genomfördes tre underkända tester inom loppet av två minuter mellan 03.16 och 03.18. Det första testet visade på 0,52 promille och det sista på 0,49 promille alkohol. Utredningen visar på att en av de övriga kriminalvårdarna kört fram bilen innan den aktuella mannen körde bilen under resten av uppdraget, från Migrationsverkets förvar till Arlanda flygplats.

Högst två glas

I personalsamtal har mannen uppgett att han inte agerat förare många gånger innan, och därför var ovan vid alkolåset. Han berättade också att han kört bilen båda vägarna utan problem och inte kände sig påverkad. Kvällen innan körningen hade han druckit högst två glas. En av mannens kollegor som var närvarande uppgav att han kände till att man inte behöver blåsa i alkolåset igen om man startar bilen på nytt inom 30 minuter. Han uppgav vidare att han har stort förtroende för sin kollega och inte kände någon alkoholdoft eller såg några tecken på påverkan.

Riskerat att skada myndighetens anseende

Kriminalvårdens personalansvarsnämnd konstaterar dock nu att föraren låtit sin kollega starta bilen när alkolåset hindrat honom. Han borde ha misstänkt att skälet var att hans utandningsluft innehöll alkohol, och därför inte låtit kollegan starta bilen för att sedan ta över. Genom sitt agerande har han åsidosatt flera skyldigheter i anställningen, utsatt sig själv, sina kollegor och den person som transporterades för fara samt riskerat att skada myndighetens anseende. Han straffas därför med 15 dagars löneavdrag.