Kraftiga reaktioner efter att Erdogan-docka hängdes upp – talmannens Turkietbesök ställs in

Susanne Nilsson

På onsdagen hängdes en docka föreställande Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan upp utanför stadshuset i Stockholm. Händelsen har orsakat kraftiga reaktioner, och Turkiet har inlett en utredning om brottsprovokation. Talman Andreas Norlén skulle ha besökt Turkiet på tisdag, men besöket har nu ställts in.

Upphängningen av dockan fördöms från svenskt håll, och statsminister Ulf Kristersson säger att den kan påverka Sveriges ansökan om medlemskap i Nato. Rojavakommitteerna, som solidariserar med den revolutionära rörelsen i Kurdistan, tros ligga bakom upphängningen av dockan. ”Ta nu chansen och avgå, så du slipper hamna upp och ner på Taksim-torget!” skrev de på Twitter efter händelsen.

Inbjudan drogs tillbaka

Andreas Norlén var inbjuden till Ankara av Turkiets talman Mustafa Şentop, och syftet med besöket skulle vara att påskynda Natoprocessen. Det var Şentop som drog tillbaka inbjudan efter att dockan hängdes upp. Turkiet ser Rojavakommittéerna som PKK-anhängare, och den turkiske talmannen har i sociala medier skrivit att det är oacceptabelt att Sverige ”tolererar denna avskyvärda terrorhandling”. Detta enligt DN.

“Farligt för svensk säkerhet”

Svenska politiker, bland annat Ulf Kristersson och Socialdemokraternas utrikespolitiska talesperson Morgan Johansson, har fördömt dock-protesten. Statsministern sade i TV4:s nyhetsmorgon på fredagen att det finns en risk att händelsen påverkar Sveriges Natoansökan.

– Det är ägnat, skulle jag säga, som ett sabotage mot den svenska Natoansökan. Det är farligt för svensk säkerhet, sade han enligt DN.