Kraftiga explosioner i flerfamiljshus i Hässelby och Linköping – kopplingar till gängkonflikt

Susanne Nilsson

Under det senaste dygnet har två explosioner inträffat i två olika flerfamiljshus i Hässelby och Linköping. Båda fallen ska ha kopplingar till den interna konflikten i det kriminella gänget Foxtrot.

Tre personer skadades vid explosionen i Hässelby och fördes till sjukhus med ambulans. I Linköping skadades en person. På båda adresserna bor, enligt uppgifter till flera olika medier, personer som har kopplingar till en av Foxtrotnätverkets ledare Rawa Majids, ”den kurdiska räven”, närmaste män.

Stora skador på byggnaden

Explosionen i Hässelby inträffade vid 21-tiden på måndagskvällen. Smällen var kraftig och ska ha hörts ett antal kilometer bort. Husfasaden fick stora skador, och flera portdörrar blåstes ut av den kraftiga detonationen. Flera lägenheter är också rejält skadade, och vattenskador har uppstått i huset. Tre personer fördes till sjukhus med ambulans.

– En av de tre ska vara lite mer allvarligt skadad, men inte livshotande skadad, sade Stockholmspolisens presstalesperson Anna Westberg till Dagens Nyheter på måndagskvällen.

Byggnaden evakuerades

Räddningstjänsten evakuerade byggnaden under kvällen för att kunna göra en bedömning av rasrisken. De flesta boende kunde dock återvända till sina hem under natten. Polisen har inlett en förundersökning gällande grov allmänfarlig ödeläggelse, försök till mord och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva ämnen. Ingen misstänkt gärningsperson är än så länge gripen.

Kraftig detonation i Linköping

Strax efter klockan sex på tisdagsmorgonen fick polisen larm om en detonation i ett flerfamiljshus i området Ekholmen i Linköping. Även där var smällen kraftig och orsakade stora skador på huset. Hela fasaden blåstes ut och delar slungades runt 50 meter från huset och orsakade skador på flera bilar. 18 lägenheter evakuerades och de boende hade vid lunchtid på tisdagen ännu inte kunnat återvända till sina hem. En kvinna skadades och fördes till sjukhus, hennes skador ska inte vara allvarliga.

Polisen har inlett en förundersökning gällande allmänfarlig ödeläggelse och brott mot brandfarliga och explosiva varor. Ingen misstänkt gärningsperson har ännu gripits.