Kraftig brand i skola i Tyresö – polisen utreder mordbrand

Susanne Nilsson
Foto: Ricard Aron Nilsson

Klockan 04:08 på måndagsmorgonen fick räddningstjänsten i Tyresö in larm om en brand i Stimmets skola i Bollmora. Det var förbipasserande personer som såg branden och larmade.

Väl på plats kunde man konstatera att det rörde sig om en fullt utvecklad brand, och bilar från totalt fem brandstationer skickades till skolan för att delta i släckningsarbetet.

VMA skickades ut

Polisen spärrade av runt platsen. Rökutvecklingen var kraftig och ett VMA skickades därför ut till boende i närheten, med uppmaning om att hålla sig inomhus och stänga fönster och ventilation. Nongratas fotograf var på plats några timmar efter att larmet om branden kom. Det brann då fortfarande ordentligt i delar av byggnaden, med stora lågor som slog upp ur taket.

Ingen spridningsrisk

Nongrata har pratat med Lars-Åke Stevelind som är vakthavande befäl på räddningstjänsten i Tyresö. Han berättade att man har grävt av runt skolan med grävmaskiner för att minska spridningsrisken, och att det inte finns någon risk för spridning till intilliggande byggnader. Delar av skolan har kunnat räddas, men man låter resterande delar brinna ner för att inte öka rökutvecklingen ytterligare vilket blir resultatet om man sprutar vatten på elden.

Barnen blir lidande

Räddningstjänsten beräknar att släckningsarbetet kommer att fortsätta under hela dagen. De har inga uppgifter om brandorsaken, men polisen skriver på sin hemsida att de har inlett en utredning gällande grov mordbrand. Lars-Åke Stevelind framhåller att det som hänt är hemskt, framför allt för de barn som har skolan som sin arbetsplats.

– Det är barnen som blir lidande, säger han till Nongrata.

Håller stängt

Stimmets skola, som är en grundskola och grundsärskola med totalt cirka 330 elever, håller stängt idag. Även förskolan är stängd. Kommunen uppmanar vårdnadshavare att hålla sig uppdaterade om utvecklingen via kommunens skolplattform.

Flera bränder i kommunens skolor och förskolor i år

I augusti i år brann det i en förskola i Fårdala i Tyresö. Branden kunde släckas snabbt och det var utsidan av byggnaden som brann. Polisen startade en utredning gällande mordbrand då brandorsaken var oklar.

I september bröt ytterligare en brand ut, då i Bergfotens skola. Samma skola har även brunnit vid ett tidigare tillfälle, och även dessa bränder utreddes med rubriceringen misstänkt mordbrand.

Räddningstjänsten kan inte svara på om det kan finnas ett samband mellan de olika bränderna. Ingen misstänkt har gripits in någon av de tidigare bränderna.