Koranbränningar har kostat miljonbelopp

Ricard Aron Nilsson

Enligt uppgifter från SVT Nyheter så har koranbränningarna under 2023 kostat Stockholmspolisen drygt 4,7 miljoner kronor.

Under 2023 har 13 tillståndsgivna allmänna sammankomster genomförts i polisregion Stockholm där just koranbränningar har stått i fokus. Detta har medfört extraordinära säkerhetsåtgärder från polisiärt håll.

360 000 kr per gång

Snittkostnaden för varje sammankomst där koranen har eldats upp hamnar på 360 000 kr. Något som kan låta som mycket, men polisen framhåller att den kostnaden är betydligt mindre än det som krävs vid bevakning av ett fotbollsderby.

– Ett fotbollsderby kostar mellan en två miljoner kronor ungefär, säger polisens presstalesperson Helena Boström Thomas till SVT.

En del av polisens jobb

Kostnaden för bevakning av allmänna sammankomster är något som budgeten inkluderar och därför inget som medför att annan polisiär verksamhet inte drabbas.

– Det är klart att det är en kostnad, men samtidigt är det polisens jobb att sköta bevakningen vill allmänna sammankomster och det tar man höjd för när man gör en budget, säger Helena Boström Thomas.