Koranbrännare dömd för hets mot folkgrupp – spred filmklipp med musik som kopplas till folkmord på muslimer

Susanne Nilsson
Foto: Lisa Öberg www.lisafotograf.se

En 27-årig man har dömts för hets mot folkgrupp efter att han bränt en koran utanför en moské och spridit ett filmklipp som spelades in vid tillfället. Filmen innehöll rasistisk musik som är starkt förknippad med folkmord på muslimer under Jugoslavienkriget och terrordåden mot moskéer i Christchurch på Nya Zeeland 2019, då 51 personer dödades.

Händelsen inträffade i september 2020. 27-åringen, som tidigare varit politiskt aktiv i Fria moderata studentförbundet och Liberalerna, har nu dömts för hets mot folkgrupp i Linköpings tingsrätt då han anses ha utfört gärningen med uppsåt.

“Det kan inte uppfattas på annat sätt än som ett hot mot muslimer”, skriver tingsrätten i sin dom.

Brände koran och bacon utanför moske

Den 27-årige mannen brände en koran på en grill utanför en moské i Linköping den 11 september 2020. På grillen låg också ett paket bacon. På skyltar under och bredvid grillen stod texten “Muhammed var pedofil”. Resterna av den brända koranen och baconet lämnades sedan vid moskéns entré.

Ljudsatte filmklipp med musik som kopplas till folkmord på muslimer

Samma dag lades ett filmklipp ut på flera olika sociala medier. Klippet var filmat vid koranbränningen och ljudsatt med låten “Remove kebab”, som har starka associationer till både folkmordet på bosniska muslimer under kriget i forna Jugoslavien och till attackerna mot två moskéer i Christchurch på Nya Zeeland 2019. Terroristen Brenton Tarrant livestreamade attackerna mot moskeerna, samtidigt som han spelade låten “Remove kebab”. Samma text fanns också skriven på ett av de vapen han använde vid terrordåden, då 51 personer dödades och lika många skadades.

Hotat och gett uttryck för missaktning mot muslimer

Mannen har erkänt omständigheterna, men hävdar att hans syfte var att få fram ett budskap i det politiska debatten, om risken för att islam skulle kunna inskränka yttrandefriheten. Tingsrätten anser dock att gärningarna riktas mot muslimer och inte mot islam. Vidare anser man det klarlagt att den nu dömde mannens syfte med att sprida filmklippet var att ge uttryck för hot och missaktning mot muslimer. Flera personer deltog vid inspelningen av filmen och spridningen av den, vilka dessa är är dock okänt då 27-åringen inte velat namnge någon. Den dömdes advokat uppger att domen kommer att överklagas.

“NN har gemensamt och i samförstånd med andra hotat och uttryckt missaktning mot muslimer med anspelning på deras trosbekännelse”, skriver tingsrätten i domen.