Knappt 400 kilo smugglades in i Göteborgs hamn – värdet kan överstiga en miljard

Nathalie Wästerlund

En natt i maj 2020 upptäckte öbor på Styrsö i Göteborg några suspekta paket som flutit i land. Paketen visade sig innehålla kokain, och kom från en stor last på nästan 400 kilo narkotika som firats ned från ett lastfartyg. Nu åtalas fyra personer för sin inblandning.

Ett lastfartyg från Brasilien lade till i Göteborgs södra skärgård i maj 2020. Ombord fanns knappt 400 kilo kokain, som firades ned från fartyget och mottogs av två män som väntade i en motorbåt. Men hela lasten kom inte med i båten – omkring 50 kilo blev kvar i havet. När öborna upptäckte paketen larmades polisen, och totalt 24 kilo av kokainet som hamnade på vift kunde hittas.

Största kokainaffären i svenska historia

Med hjälp av polisens mycket omfattande utredning uppdagades vad som skulle komma att beskrivas som en av de största kokainaffärerna i svensk historia. “Via krypterade appar, ett brottssyndikat från Balkan och flera ledande kriminella från förortsgäng organiserades en omfattande narkotikaaffär utanför Styrsö i Göteborg” skriver polisen i en artikel på sin hemsida.

Totalt 20-tal personer åtalade

I stämningsansökan framgår det att totalt fyra personer åtalas för flera punkter av synnerligen grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling. Tidigare har ytterligare ett 15-tal personer dömts för att ha hanterat kokainet runt om i Sverige.

Kan överstiga en miljard kronor

Analyser visar på att kokainet har en mycket hög renlighetsgrad, och därför skulle kunna blandas ut upp till tre gånger innan försäljning. Då skulle värdet kunna överstiga en miljard kronor. Åtminstone 200 kilo av kokainet ska ha förts till ett lager i Landvetter och därifrån distribuerats ut till flera köpare runt om i Sverige. Polisen misstänker även att en del har fraktats till övriga länder i Norden.

Flera utredningar löper parallellt

Minst 118 kilo som polisen misstänker kommer från samma parti har beslagtagits. Samtidigt som målet mot dessa fyra personer pågår så har polisen ett flertal utredningar som rör samma parti.

– Vi har ytterligare två pågående utredningar bara i Göteborg. Det handlar både om vidareförsäljning av kilovis med kokain i centrala Göteborg men också om förvaring och transport av de miljontals kronor nätverken drog in på hanteringen, berättar Johan Ekström vid spaningssektionen i Storgöteborg i polisens artikel.