Knappt 300 kilo cannabis beslagtaget – 13 personer åtalas för grovt narkotikabrott

Nathalie Wästerlund

Tullverket har avslöjat en härva där stora mängder cannabis misstänks ha smugglats in i Sverige från utlandet. Smugglingen misstänks ha pågått under förra sommaren.

Under sommaren 2022 beslagtogs ett stort antal paket innehållande cannabisharts från Spanien. Alla var adresserade till personer boende i Göteborg. Enligt Tullverkets pressmeddelande har 19 paket beslagtagits hittills, men utredningen visar på att minst 47 andra paket fortfarande är i omlopp i landet. Sammanlagt ska 284 kilo ha förts in, varav 88 kilo har tagits omhand.

Lagt ett stort pussel

– I vår utredning har vi lagt ett stort pussel där vi även identifierat många cannabissändningar utöver dem som vi beslagtagit. Här har vi haft en stor nytta av att kunna ta del av de misstänktas kommunikation, säger Bertil Weingarten, insatsledare vid Tullverkets kriminalavdelning väst, i pressmeddelandet.

13 personer åtalas

Idag åtalas totalt 13 personer, både mottagare och organisatörer, vid Göteborgs tingsrätt för inblandning i smugglingen. Det rubriceras som grovt narkotikabrott.

– Genom att göra många mindre beslag som vi kunnat knyta till samma avsändare har vi allvarligt stört ett kriminellt nätverk. Vi har frihetsberövat såväl misstänkta huvudmän, en distributör och mottagare av narkotikan, berättar Weingarten.