Klimataktivister stoppade trafiken på Nynäsvägen – sju personer gripna

Susanne Nilsson
Bilden är inte från aktionen i artikeln.

Personer från gruppen “Återställ våtmarker” utförde på fredagsmorgonen ännu en klimataktion, denna gång på Nynäsvägen i södra Stockholm. De satte sig på vägbanan och därmed stoppades all trafik helt. Köerna blev snabbt långa, och ett stort antal SL-bussar uppges ha fastnat i trafiken.

Strax före klockan nio på morgonen var polisen på plats och kunde lyfta bort aktivisterna, som nu är gripna och misstänkta för sabotage.

Ville stötta åtalade medaktivister

Under fredagen inleddes även rättegången mot de tolv personer som står åtalade för sabotage i samband med en liknande klimataktion på E4:an i Solna den 29 augusti i år. Vid det tillfället fastnade flera utryckningsfordon, varav en ambulans som hade ett så kallat Prio 1 larm, den allvarligaste utryckningsnivån. Dagens aktion ska enligt “Återställ Våtmarker” vara ett sätt att stötta de som åtalas.

“In mot Stockholm i höjd med Skogskyrkogården sitter åtta personer i en fredlig klimatdemonstration. I solidaritet med de som idag är i rättegång på grund av att de har suttit här på samma sätt. De sitter här med lugn, nervositet, rädsla, hopp och längtan. Alla vi är den sista generationen. Den sista generationen som har en chans att påverka klimatkollapsen. Vi är i en pågående kamp, för folk kommer sitta på vägen tills regeringen gör sitt jobb och återställer våtmarkerna” skriver gruppen på facebook.