Klimataktivister från Återställ våtmarker dömda för över 100 brott

Susanne Nilsson

Personer från aktivistgruppen Återställ våtmarker har under de senaste åren dömts för över 100 brott i svensk domstol. Det visar en granskning som SVT gjort. Totalt har 52 personer sammanlagt dömts för 105 brottspunkter, de vanligaste är sabotage och ohörsamhet mot ordningsmakten.

Klimatorganisationen Återställ våtmarker har under de senaste åren genomfört ett stort antal protestaktioner. Oftast sätter de sig på större vägar i rusningstrafik, ibland limmar de fast sig i asfalten, vilket leder till stora köbildningar och trafikförseningar. Aktivister från gruppen har även stormat både direktsända TV-program och fotbollsmatcher, bland annat Melodifestivalen.

SVT:s granskning visar att 52 personer kopplade till gruppen, 28 kvinnor och 24 män i olika åldrar, har dömts för totalt 105 brott. De sammanlagda bötesbeloppen uppgår till över 400 000 kronor.
– Oj, är det så många. Fredlig civil olydnad och fredligt motstånd har alltid varit en avgörande faktor för att skapa stora förändringar genom historien. Det är en vital del av demokratin, säger grundaren Helen Wahlgren till SVT.