Ketchup räddade Elvis liv

Ricard Aron Nilsson
Elvis François i samband med att han räddats och undersöks av läkare. Foto Colombianska marinen.

Elvis François var i full färd med att renovera sin segelbåt på ön Saint Martin i Karibien, när de starka strömmarna drog ut honom i Karibiska havet där han sedan drev runt under 24 dagar. Hade det inte varit för ketchup så hade han dött.

Det var strax innan jul som Elvis François arbetade med sin segelbåt och plötsligt befann sig drivande ute på Karibiska havet. Mobiltelefonen saknade täckning, så ingen hjälp gick att få den vägen. Dessutom hade han ingen kunskap eller vana av segling och navigeringen.

Tvingades ösa vatten

Det blev inte bättre av att båten även läckte, vilket gjorde att han tvingades ösa vatten hela tiden. Båtar som passerade insåg inte nödsituationen som rådde. Elvis viftade och skrek. Han ristade in “HJÄLP” på skrovet. Men inget hjälpte.

Överlevde på ketchup

Eftersom resan inte var planerad så hade han ingen proviant med sig. Det enda som fanns till livs var ketchup, några buljongtärningar och vitlökspulver. Detta överlevde han på i 24 dagar tills räddningen äntligen kom.

Colombianska marinen till räddning

Elvis hade en spegel. När han efter en knapp månad såg ett flyplan som flög över, så signalerade han. Piloten uppmärksammade nödsignalen. Elivs plockades upp 220 kilometer nordväst om Colombia.