Katerina Janouch döms för grovt förtal – “Fälld av grinig batikhäxa”

Nathalie Wästerlund

Opinionsbildaren och författaren Katerina Janouch, 58, åtalades tidigare i år för att ha hängt ut en lärare på en skola i Tierp. Hon döms nu till att betala totalt 75 000 kronor i böter och till villkorlig dom.

I mars 2020 skrev Janouch både på sin hemsida och i sociala medier att läraren hade tvingat flera elever att bekänna sig till islam. Uppgifterna kom ursprungligen från en förälder på skolan, men enligt tingsrätten stämmer inte dessa uppgifter. Han menar däremot på att det som Janouch skrivit har lett till att läraren fått utstå en hatstorm.

Katerina Janouch tycker inte att de pressetiska reglerna ska gälla just hennes publiceringar, men inte heller där höll tingsrätten med henne. Istället har de bedömt att hon ska betala skadestånd till läraren på 50 000 kronor, samt 50 dagsböter i 150 kronor. Hon har även blivit dömd till villkorlig dom.

Kommer överklaga

Janouch nekar till brott, och skriver att hon planerar att överklaga sin dom till Hovrätten. Efter att ha fått besked om domen skrev hon så här i ett inlägg på sin twitter: “Klart jag blev fälld i Uppsala PK-rätt, av grinig batikhäxa som inte har nåt problem med islamisering och förnedring av småbarn. 50 000 i ”skadestånd” vill läraren ha. Överklagas till Hovrätten givetvis!”