Kärlekspar dömt till 10,5 års fängelse för dans

Ricard Aron Nilsson
Azaditornet i Teheran. Foto: Masoudmohebbi - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=94804372

Det nyförlovade paret dansade och blev filmade framför ett av Irans viktigaste och symbolstarkaste monument. Deras video blev viral i sociala medier, vilket ledde till att de greps och nyligen dömdes till ett drygt decennium i fängelse.

Astiyazh Haghighi och hennes fästman Amir Mohammad Ahmadi greps i november efter att en video av dem dansande på ett romantiskt sätt framför Azaditornet (Frihetstornet) i Irans huvudstad Teheran, hade blivit viral.

Förbjudet att dansa

Iran har strikta regler för hur framförallt kvinnor får bete sig. De får bland annat inte dansa offentligt och absolut inte med en man som de inte är gifta med. I videon så bar Astiyazh Haghighi dessutom inte slöja, vilket också är olagligt enligt de moraliska lagarna.

Fick ingen advokat

Rättegången har precis avslutats och har enligt vissa beskrivits som en fars, där utgången var bestämd på förhand. Människorättsorganisationen Human Rights Activists News Agency (HRANA) rapporterade att paret inte ens fick anlita en advokat att försvara dem.

Uppmuntrat till offentlig prostitution

Parets dans och kvinnans vägran att bära slöja var ett sätt för dem att trotsa iranska staten. Ett medvetet val. De likt många andra, har tröttnat att vara förtryckta. Den iranska domstolen fastställde i sin dom att de genom sitt agerande som spridits via videon anses ha “uppmuntrat korruption och offentlig prostitution”.

En totalitär regim

Den iranska regim har fått utstå mycket protester mot sitt totalitära styret. Allt började i september förra året när den unga kvinnan Mahsa Amini greps av moralpolisen för att inte har burit slöja. Hon misshandlades så svårt att hon efter ett par dagar dog av sina skador. Sedan dess har protesterna spritt sig över hela landet och de rapporteras om över hela världen.

14 000 gripna

Minst 14 000 personer har gripits i kölvattnet av de massiva protesterna. Många av dessa har dömts till flera års fängelse utan att har gjort något. Enligt HRANA har de flest som dömts inte fått tillgång till advokat. Regimen vill försöka stoppa alla protester med denna skrämseltaktik.

En symbol för frihet

Det dansade parets video har för många blivit en symbol för frihet. Deras protest har inspirerat allt fler att stå upp mot den iranska regimen och för kvinnors rättigheter.