Tidigare livstidsdömd kändis i internationell narkotikahärva

Jannik Svensson
Stockholms tingsrätt

Det var inför en nästan fullsatt säkerhetssal i Stockholms tingsrätt som åklagaren idag förde fram åtalet mot de fyra männen som misstänks för en stor narkotikasmugglingsoperation.

I normala fall skulle ett ”vanligt”  fall som detta inte locka så många journalister, men det är å andra inget vanligt fall. Bland de åtalade står nämligen Tommy Zethraeus (numera Eriksson).

Eriksson var en av de som 1994 dömdes för Stureplansmorden – ett brott som han avtjänade 26 år i fängelse för.

Utbildade sig i fängelset

Under sin tid i fångenskap har Eriksson bland annat ägnat sig åt studier. Han har idag en master i psykologi, något som motsvarar minst fem års universitetsstudier. Nu, knappt två år efter sin frigivning, åtalas han för medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott.

Enligt åklagaren har han genom ”råd och dåd” hjälpt till att finansiera och på andra sätt vara behjälplig med införskaffandet av det flygplan som använts vid smugglingen.

Tusentals sidor förundersökning

Inför det här reportaget har en advokat, specialiserad på brottmål, läst igenom den över tre tusen sidor långa förundersökningen. ”Bevisningen är inte så stark”, säger advokaten när jag ber honom sammanfatta förundersökningen på telefon precis innan sammanträdet.

– Där finns endast två rader från en HRA (hemlig rumsavlyssning, reds. anm) som antyder att narkotika diskuterats. Utan de två raderna tror jag inte att Eriksson hade åtalats.

Inga penningtransaktioner eller liknande finns. Däremot finns det två andra personer som hörts som vittnen och som, enligt vad de själva säger i förhör, har varit behjälpliga med överföringar av pengar.

Tog bussen till tingsrätten

Medan de andra tre fördes i handfängsel genom källargången mellan polishuset och rätten på Kungsholmen anlände Tommy Eriksson till Stockholms tingsrätt med bussen. Något som kan vara ett tecken på att inte ens åklagaren själv är helt säker på att bevisen räcker för en fällande dom.

Har tidigare dömts för liknande brott

Två av de utpekade huvudmännen, Tord Häversjö och Maximillian Kuutti, har tidigare dömts för likartad brottslighet som de nu misstänks för. De är båda tidigare dömda till långa fängelsestraff.

Åklagaren Johanna Kolgas sakframställan är beräknad att ta upp till tre dagar i anspråk. Nongrata har försökt nå henne en kommentar.
Tommy Erikssons offentliga försvarare, advokat Peter Ataseven, säger till Nongrata att hans klient förnekar brott men att han i övrigt inte har någon kommentar.

Jannik Svensson är chefredaktör och ansvarig utgivare på Nongrata.