Jonas Gardell och Mark Levengood separerar – efter 37 år tillsammans

Nathalie Wästerlund
Foto: Frankie Fouganthin - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=29541952

Det kända paret Jonas Gardell och Mark Levengood har gått ut med att de separerar. “Ni får gärna se på oss och vårt famlande med ömsint och kärleksfull blick”, skriver Jonas på sin Instagram.

Jonas Gardell och Mark Levengood separerar efter 37 år tillsammans. Detta skriver de båda på sina respektive Instagramkonton. “Det är med sorg och stark overklighetskänsla som jag berättar att Mark och jag har separerat”, skriver Jonas under en bild på det leende paret.

Vigdes av Mona Sahlin

Paret gifte sig 2011, och blev då vigda av den tidigare S-ledaren Mona Sahlin. Då hade de varit sambos sedan 1986, och ingått i registrerat partnerskap sedan 1995. De har två barn tillsammans som är 20 respektive 16 år.

“Regnbågsvärldens kungliga par”

Genom åren har Jonas och Mark öppet delat med sig av sin relation. De har fungerat som förebilder för många HBTQ-personer, och bidragit till att ytterligare normalisera samkönade äktenskap. QX beskriver dem i en artikel som “regnbågsvärldens kungliga par”.

Ska inte skilja sig

Paret planerar dock inte att skilja sig. “Vi ska inte skilja oss, men har inte längre en kärleksrelation utan ska försöka vara vänner” skriver Jonas i sitt Instagraminlägg. Han berättar att de istället går i terapi och, som Mark skriver i sitt inlägg, “får hjälp att försöka reda ut det som är svårt och trassligt.”

Får litervis med kärlek

I kommentarsfältet får de enormt mycket kärlek från tusentals personer. Bland annat Annie Lööf, Märta Stenevi, Lisa Ekdahl och Micael Bindefeld uttrycker sin kärlek och sorg för paret. Både Jonas och Mark avslutar sina inlägg med att be om förståelse och respekt för att deras separation är privat, och att de därför inte kommer att svara på frågor. “Men ni får gärna se på oss och vårt famlande med ömsint och kärleksfull blick”, avrundar Jonas.