Joakim Lamotte publicerade kränkande facebookinlägg –  döms för grovt förtal

Susanne Nilsson

Göteborgs tingsrätt dömde på torsdagen Joakim Lamotte för grovt förtal. Detta efter att han  publicerat en rad inlägg på facebook om Tomas Åberg, som resulterat i att han och hans närstående fått ta emot stora mängder av hot.

Tomas Åberg är representant för föreningen Näthatsgranskaren. Lamottes publicering av facebookinlägg, som publicerats från 2018 och framåt, utgör enligt tingsrätten grovt förtal av Åberg. Lamotte hävdar att han endast ägnat sig åt granskande journalistik, men detta håller alltså inte rätten med om.

Hängts ut som djurplågare och bedragare

Lamotte hävdar att Åberg är en offentlig person, och att han som en sådan får räkna med att granskas. Facebookinläggen har lagts ut på en offentlig facebooksida, och därmed kunnat få stor spridning. Åberg håller inte med om att han är en offentlig person, inte heller tycker han det är rätt att Lamotte hänger ut honom som djurplågare, bedragare och mytoman.

– Jag hade fått ta emot hot redan innan, men efter den [första publiceringen] regnade det in, på mejl, i telefonsamtal, direktmeddelanden. Släktingar blev uppringda, mina vänner blev uppringda. Det var en chock. Jag skulle slaktas i en mörk gränd, hängas i lyktstolpar. Jag var inte alltid rädd för dem som hotade, men det finns rätt många knäppgökar på internet. Det är galningarna som läser de här inläggen som man blir orolig för, säger Tomas Åberg till Göteborgsposten.

Förtalsgrundande inlägg

Tingsrättens bedömning är att facebookinläggen är förtalsgrundande och att det inte varit försvarbart att publicera dem. Joakim Lamotte döms därför för grovt förtal, och påföljden bestäms till dagsböter på 30 000 kronor och skadestånd på 20 000 kronor till Tomas Åberg. Han ska dessutom betala Åbergs rättegångskostnader på knappt 250 000 kronor, då ärendet drevs som ett enskilt åtal.