Jimmie Åkesson portas från Nobelfesten även i år

Susanne Nilsson
Foto: By Awalin - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=49876035 och By Frankie Fouganthin - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=107318538

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är inte välkommen till årets Nobelfest som hålls den 10 december. Det skriver Nobelstiftelsen i ett pressmeddelande.

Stiftelsen har även tidigare år valt att inte bjuda in Åkesson till Nobelfesten, ett beslut som de inte kommer att ändra inför årets festligheter.

Respekten ligger till grund

På sin hemsida skriver de följande:

“Nobelstiftelsens styrelse har i år inte sett någon anledning att ompröva sitt tidigare beslut att inte bjuda in Sverigedemokraternas partiledare till Nobelfestligheterna. Nobelpriset vilar på en respekt för vetenskap, kultur, humanism och internationalism. Den respekten ligger även till grund för de insatser som firas och uppmärksammas när Nobelpristagare och gäster från hela världen bjuds in till Nobelprisutdelningen och banketten den 10 december.”

“Inte ett parti som alla andra”

I följande motivering till ett beslut från 2019 framgår tydligt varför Nobelstiftelsen inte välkomnar Åkesson.

”Sverigedemokraterna är inte ett parti som alla andra. Partiets bakgrund i högerextremism och företrädarnas agerande i nuet visar på en bristande respekt för den grundläggande principen om alla människor är lika värda och rättigheter – oavsett hudfärg, härkomst eller religion.”
Nobelstiftelsens nuvarande VD Vidar Helgesen säger till SVT att han står bakom beslutet, som fattades av den tidigare VD:n Lars Heikensten.

Ligger inte hemma och gråter

Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund säger till SvD att partiledaren inte är ledsen över beslutet.

– Jimmie ligger inte hemma och gråter för att han inte får gå på en fin fest. Det är hans åsikt att han hellre gör andra saker än att mingla med höga herrar.

Rysslands ambassadör ej inbjuden i år

Övriga sju partiledare är alla inbjudna och har tackat ja. De olika ambassadörer som är stationerade i Sverige bjuds också in. I år välkomnas dock inte Rysslands och Belarus ambassadörer, på grund av Rysslands invasion av Ukraina.