Jetline på Gröna Lund stängs för gott efter dödsolyckan förra sommaren 

Susanne Nilsson
Foto: Susanne Nilsson

Bergochdalbanan Jetline på Gröna Lund i Stockholm stängs för gott. Det meddelade nöjesparken vid en presskonferens på fredagen. Attraktionen spårade ur i juni förra året, vilket ledde till att en person dog och flera skadades.

Statens Haverikommission, SHK, riktar stark kritik mot Gröna Lund och menar att parken har brustit i tillsynen av den bärarm på Jetline som brast och orsakade dödsolyckan. Jetline kommer att monteras ned inom kort. 

– Vi ska se till att något liknande aldrig kommer hända igen, säger Gröna Lunds VD Jan Eriksson i en kommentar.

Kvinna föll tio meter och dog

Det var den 25 juni förra året som Jetline spårade ur och personerna ombord kastades framåt mot säkerhetsbyglarna. Tre personer föll ur bergochdalbanan, bland dem en 35-årig kvinna som dog efter att ha fallit tio meter innan hon slog i marken. Nio personer skadades. Utredningen av händelsen har visat att den orsakades av en bärarm som knäcktes.

SHK riktar stark kritik mot Gröna Lund

Statens Haverikommission, som idag har offentliggjort sin slutrapport efter olyckan, riktar stark kritik mot nöjesparken och anser att de brustit i tillsynen av sina åkattraktioner. Bland annat har det funnits en avsaknad av en fastställd och etablerad metod för att identifiera, bedöma och hantera risker i attraktionsverksamheten samt otydliga regler för verksamhetsutövarens ansvar för säkerheten.

“Något liknande ska aldrig få hända igen”

Gröna Lund skriver i ett pressmeddelande att de kommer att följa alla haverikommissionens rekommendationer, och att vissa åtgärder kring rutinerna för  beställning av reservdelar redan har vidtagits.

– Vi har bistått haverikommissionens utredning till fullo. Det är viktigt att olyckan utreds ordentligt, både för de drabbade och deras anhöriga och för oss som jobbar på Gröna Lund. Något liknande har aldrig hänt tidigare på Gröna Lund och något liknande ska aldrig få hända igen, säger Jan Eriksson i pressmeddelandet.