Jerry Springer död – blev 79 år gammal

Susanne Nilsson
Foto: Justin Hoch from Astoria, NY, USA - _MG_3222, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=89249160

Den amerikanske programledaren Jerry Springer är död. Han avled i sitt hem i Chicago på torsdagen efter en tids sjukdom, 79 år gammal.

Springer blev mest känd som programledare för sin talkshow “The Jerry Springer Show”, som hade premiär 1991 och sändes ända fram till 2018. I programmet diskuterades känsliga ämnen och familjekonflikter, och inte sällan utbröt bråk och till och med slagsmål i programmet.

Föddes på tunnelbanestation

Jerry Springer föddes den 13 januari 1944 i London, mitt under det pågående andra världskriget. Hans föräldrar kom till England som judiska flyktingar, och han föddes på en tunnelbanestation där hans mamma sökte skydd från de tyska bombningarna. 1949 emigrerade familjen till USA där de sedan blev kvar.

Politisk karriär

Springer tog examen i både statsvetenskap och juridik, och arbetade bland annat med Robert F Kennedys presidentvalskampanj. Efter att Kennedy mördades jobbade Springer som advokat under en tid, och inledde sedan en egen politisk karriär. Han valdes in i Cincinnatis stadsfullmäktige, och under åren 1977-1978 var han borgmästare i staden.

“Oersättlig”

Under de 27 år som “The Jerry Springer Show” sändes blev programmet väldigt populärt. Under en period hade det fler tittare än Oprah Winfreys talkshow. Jene Galvin,talesperson för Jerry Springers familj, kommenterar dödsfallet i ett uttalande till AP News.

– Jerrys förmåga att skapa band med människor var kärnan i hans framgång i allt han försökte sig på, oavsett om det var politik, tv eller bara att skämta med med folk på gatan. Han är oersättlig och hans förlust gör oerhört ont, men minnen av hans intellekt, hjärta och humor kommer att leva vidare.