Inte ett enda bankrån i Sverige 2022 – för första gången på nästan 170 år

Susanne Nilsson

Under 2022 utfördes inga bankrån alls i Sverige. Bankrånen i landet har stadigt minskat under de senaste decennierna, men detta var första året som inget alls skedde.

Den minskade förekomsten av kontanter i samhället är en av förklaringarna, säger kriminologen Sven Granath till TT.

– Det finns inte så mycket att råna helt enkelt. Det är det ena.

Färre som vet hur man genomför ett rån

Sven Granath säger också till TT att det är en form av kompetensutarmning som sker.

– När fenomenet minskar blir det också färre som vet hur man genomför ett rån, och kan föra över kunskapen till någon annan. Minskningen blir ett självspelande piano.

Högre säkerhet

Säkerheten hos bankerna har blivit högre, samtidigt som många bankkontor på mindre orter har stängts. När det första bankrånet skedde i Sverige år 1854 räckte det med att rånarna hittade nyckeln till banken, som hängde på en krok ovanför dörrkarmen. Sedan dess har ensamarbetet i bankerna minskat, system med sedelinfärgning och låsta kassor har införts och övervakningskameror finns på många platser.

Flera spektakulära bankrån i Sverige

Flera stora bankrån har genomförts i Sverige, händelser som fått stor uppmärksamhet.

  • Den så kallade Maskeradligan rånade många banker under slutet av 1980-talet och början av 1990-talet. De klädde ofta ut sig till poliser.
  • År 1992 rånade den så kallade Militärligan Sparbanken, Föreningsbanken och postkontoret i Ullared. Rånbytet blev två miljoner kronor.
  • År 1990 rånade den så kallade Örnligan en värdetransport vid Gotabanken i Stockholm. Rånbytet blev en miljon kronor i kontanter och 930 miljoner i värdepapper, vilket gör rånet till ett av de största i Svensk historia.
  • År 2002 rånades en värdetransport på Arlanda, vilket var när säckar med kontanter och andra värdehandlingar lastades av från ett flygplan. Rånbytet blev rekordstort, då det uppgick till ett värde av cirka 44 miljoner kronor. Pengarna har aldrig återfunnits och ingen har dömts för rånet.
  • År 2009 rånades en värdedepå i Västberga i Stockholm. Rånarna landade med en helikopter på taket och tog sig in i depån genom en glaskupol. De fick med sig 39 miljoner kronor.