Inflationen i Estland nu på kritisk nivå

Elin Eriksson

EU rapporterade enligt Eurostat för juli 2022 in 9,8% i stigande inflation. Baltikum har den senaste perioden legat över 20% i inflation och för augusti 2022 rapporterar Estland in 25,2% vilket är den högsta stigande inflation i hela Europa.

Inflation innebär att priserna stiger och köpkraften minskar, alltså att man kan köpa färre varor och tjänster för samma mängd pengar. En stigande inflation får stora negativa konsekvenser på ekonomin.

Estland drabbat av svår inflation

Inflationen stiger snabbt i Europa och Estland har nu högst stigande inflation. Estlands inflation steg i juli 2022 23,2%, Lettlands 21,3% och Litauens 20,9% vilket är högst i Europa. Detta enligt statistik från Eurostat.

I Tallin råder uppgivenhet när konsumenter dagligen diskuterar priserna för sommarens frukt och grönt. Några prisexempel är ett kilo hallon som gått upp från 7 euro till 10,9 euro och att det kostar över 2 euro för en liter bensin. Många är oroliga över de högre kostnaderna och av de vi pratar med så vill flera se kraftiga skattesänkningar eller att regeringen ska gå fram med kraftiga lättnader för hushållen.

Förödande konsekvenser

Köpkraften minskar och anledningen anses vara de höga energipriserna, Covid-19 pandemin och Rysslands angrepp mot Ukraina. Att inflationen är högst i Estland är en kombination av höga elpriser, brist på arbetskraft efter pandemin och att löner stiger.

Estlands regering är pressade av den negativa utvecklingen och söndagen den 5:e mars 2023 är det val. Estland kan inte påverka sin styrränta själva då Europeiska Centralbanken (ECB) tar beslut för samtliga länder som är anslutna till Euron. Det betyder att Estland kommer få det svårare att tackla den rekordhöga inflationen genom att höja styrräntan då andra medlemsländer som exempelvis Italien kommer vilja behålla lägre räntenivå.